7.6.10

why?

assalamualaikum w.b.t

hubungan israel-palestine atau arab-palestine or watever name it goes by, kekadang tidak mampu membuatkan manusia beragama Islam itu sendiri untuk faham akan keaaan semasa melalui pandangan ketenteraan, hanya sekadar pandangan yang xberapa nak utuh.

tidak perlu melaung-laung dijalanan menentang kekejaman Israel terhadap palestine. tidak perlu join pertubuhan-pertubuhan 'manusia tidak larat' di facebook atau internet kalau diri langsung tidak dilengkapi dengan kelengkapan yang sepatutnya diisi dengan kekuatan ilmu, fizikal dan mental.

sedar tidak sedar, malaysia sebenarnya juga agak mudah untuk diancam sekiranya rakyat leka hendak memantu negara luar, negara sendiri dilupakan. hubungan malaysia dengan sekitar boleh diperhatikan perkembangannya dari masa ke semasa. tambak johor dan jambatan senget di johor, pulau batu putih, pulau perak, obama-indonesia, singapore-israel dan filipina-malaysia. 

pada mata kasar, jambatan nampak remeh, kenapa perlu jambatan senget? kan? pernah x terfikir dari segi strategic pertahanan yang terdapat disitu? nilai ekonomi?
pulau putih dari segi jarak sempadan? kemampuan persenjataan dari jarak dekat.

dalam diam, US mampu untuk membina pangkalan di indonesia melalui hubungan obama-indonesia yang baik. indonesia dapat bantuan kewangan, US dapat kawasan. mampu untuk melancarkan serangan ke setiap negara anti-amerika dan anti-israel di asia pada bila-bila masa. Malaysia? kira la jarak indon ke malaysia kalau peluru kita boleh terbang 3000m. US?

No comments:

Post a Comment